top of page

Interview about the snow in Iceland at NPO Radio 1 (Dutch national radio)

Zoals iedereen wellicht heeft gemerkt is het vandaag begonnen met sneeuwen in Nederland. Het land is in rep en roer. De NS heeft de dienstregeling aangepast, er wordt gewaarschuwd voor files en als je thuis kunt werken moet je dat vandaag misschien maar gewoon even doen. Want er is een centimeter of 2 (!) voorspeld.

En dan is het tijd voor de Nederlandse sport der Nederlandse sporten: klagen , klagen en nog eens klagen. “Die treinen van de NS kunnen ook nergens tegen,” “2 centimeter sneeuw en het hele land ligt plat,” “Hoezo kunnen ze hier in andere landen waar nog meer sneeuw valt in godsnaam wel normaal mee omgaan!?”


Op dat laatste mocht ik op NPO Radio 1 antwoord geven. Want hoe kan het dat we in Nederland dood gegooid worden met nieuws over 2 centimeter sneeuw, terwijl het leven in IJsland met een halve meter sneeuw wel gewoon door kan gaan?

Ten eerste is IJsland iets beter voorbereid op een groot pak sneeuw. De meeste auto’s hebben spikes in hun banden. Als het glad is doe je ook spikes onder je schoenen aan. De sneeuwschuivers en strooiwagens staan altijd klaar. Iedereen weet dat het ooit een keer gaat sneeuwen, is daar op voorbereid en heeft daar vrede mee.

In Nederland is het meer een unicum als het een keer sneeuwt en het gewone leven is daar dus niet per se op gemaakt. Strooiwagens moeten afgestoft worden en ik ben nog nooit iemand tegengekomen die spikes onder haar pumps aan deed.


Ten tweede zijn er in IJsland veel minder mensen op een veel groter oppervlak. Er wonen 330.000 mensen (net zo veel als in de stad Utrecht), op een oppervlakte die drie keer zo groot is als Nederland.

Dat betekent dat er een stuk minder chaos op de weg is. En treinen hebben ze al helemaal niet. Over woon-werkverkeer heb ik nog nooit iemand gehoord, want heel veel mensen wonen letterlijk 5 stappen van hun werk. Dat krijg je als je een eigen boerderij hebt. En voor alle andere mensen is het ook niet heel normaal om meer dan 10 minuten van je werk te wonen.

Mocht dat laatste wel het geval zijn en je woont daadwerkelijk verder dan 10 minuten van je werk dan kom je al snel bij mijn derde punt uit, namelijk: als het niet kan, dan kan het niet. In IJsland zijn mensen het gewend dat ze afhankelijk zijn van de natuur. Als er een sneeuwstorm is, dan ga je die dag dus niet de weg op. Dat is gewoon common sense.


In Nederland zijn we dat alleen niet meer gewend. Het leven moet door gaan, no matter the weather. Er moet naar werk gegaan worden, er moeten boodschappen worden, er moet naar de sportclub gegaan worden en de kinderen moeten naar de opvang. Alles moet volgens ons gewoon doorgaan. En als dat niet kan, dan zijn de rapen gaar.

Ik heb hier verder ook geen oplossing voor, want in een druk land als Nederland kun je niet helemaal op z’n IJslands gaan wachten tot alles overwaait en wel goed komt. Maar wellicht moeten we er gewoon minder over klagen. Want eigenlijk is alles hier tot in de puntjes geregeld. En die extra voorzorgsmaatregelen zijn er alleen maar om alles op rolletjes te laten lopen (behalve voor de NS dan met hun vierkante wielen).

Maar klagen zit er gewoon erg ingebakken. En het is nog steeds een van mijn favoriete tijdverdrijven, ook al woon ik al een tijd in IJsland. Want drie keer raden welke verrekte treinmaatschappij altijd vertraging heeft als ik er mee reis?!?!


Wil je weten wat ik hier over te zeggen had op de Nationale radio? Check hier het filmpje (vanaf minuut 19).

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page